Blogger-Blogger Femes

Friday, April 6, 2012

Abby Abadi - Minta Allah tetapkan hati

Views
KAK NAM- Ramai peminat kepada Abby Abadi yang sudah tahu bahawa Abby baru sahaja balik dari mengerjakan Umrah. Kini dia sudah tampil dengan imej terbaru dengan bertudung. Tidak henti dia mengucapkan syukur ke hadrat Ilahi yang memudahkan urusannya ke Tanah Sudi dan sepanjang melakukan ibadah di sana. Jom kita lihat komen Abby yang dipetik dari metro hari ini.Abby Abadi

“Sudah lama saya mahu bertudung tetapi saya perlu pastikan yang saya benar-benar bersedia untuk melakukan perubahan itu kerana kita tidak boleh mempermainkan hukum Allah s.w.t. Saya juga tidak mahu bertudung kerana desakan orang lain, biarlah setiap perubahan itu dilakukan seikhlas hati saya.

“Sepanjang berada di Tanah Suci, saya melihat kebesaran Allah s.w.t. Dia Maha Pengasih dan Penyayang terhadap hamba-Nya. Apabila berada di sana, kita dituntut menjaga aurat tanpa menampakkan walau sehelai rambut pun dan saya sendiri berasa sangat selesa apabila bertudung. Kini kembali ke tanah air, saya rasa sangat bersalah jika tidak bertudung. Seolah-olah saya tidak bersyukur dengan segala nikmat yang diberikan-Nya kepada saya selama ini.
Foto

“Pada hari kedua di Makkah, saya beritahu rakan sebilik yang saya mahu bertudung. Katanya, baguslah kerana ia perkara yang baik tetapi fikirlah betul-betul. Katanya lagi, saya perlu berubah kerana Allah. Setiap kali bersolat, saya berdoa agar Allah tetapkan hati dan iman saya serta jangan membolak-balikkan hati saya,” katanya.

“Di tempat kita, saya selalu menziarahi orang yang meninggal dunia tetapi saya tidak pernah melakukan solat jenazah. Tetapi di Makkah setiap waktu solat saya dapat melakukan solat jenazah kerana setiap waktu ada kematian. Kalau bernasib baik kita boleh nampak orang mengusung jenazah lalu di tengah masjid.


Foto

“Bayangkanlah setiap hari saya melihat jenazah. Hati saya sangat terusik dengan rasa keinsafan menyelinap ke segenap ruang dalam tubuh ini. Janji Allah itu pasti bahawa setiap yang hidup pasti akan mati. Jadi kenapa kita perlu bertangguh untuk berubah ke jalan yang lebih baik.

“Belum pernah saya rasa sangat takut apabila teringatkan hari kematian tetapi kali ini perasaan saya amat berbeza. Tiba-tiba hati saya jadi gerun apatah lagi bila memikirkan sedikitnya amal ibadah yang dilakukan,” katanya.“Ada kenalan saya yang sihat walafiat tiba-tiba terjatuh dan terus lumpuh. Saya mohon kepada-Nya supaya diberikan kesihatan yang baik supaya saya dapat melakukan ibadah tanpa halangan. Sejak balik umrah, saya berusaha menjaga solat. Tertinggal satu waktu saja, saya rasa sangat berdosa.

“Saya menginsafi diri kerana sebagai hamba-Nya yang kerdil, saya banyak melakukan kesilapan dan hati agak berdebar untuk pergi ke rumah-Nya.
Alhamdulillah, Allah permudahkan perjalanan saya ke sana.“Di celah ribuan jemaah umrah, Allah menyediakan ‘lorong’ untuk saya mencium Hajarul Aswad, bukan sekali tetapi dua kali. Saya juga dapat mengerjakan tiga kali umrah, umrah ketiga saya buatkan untuk arwah ibu saudara saya. Rindunya hati untuk ke sana lagi. Kalau ada rezeki dan diizinkan oleh-Nya, setiap bulan saya mahu ke sana.

“Berada di sana, hati saya lapang dan tenang, tumpuan hanya kepada ibadah dengan melupakan segala yang mengganggu fikiran,” katanya.“Saya pergi ke sana atas rezeki yang Allah beri pada saya dan anak-anak. Oleh itu tiada sebab dan alasan untuk saya menolak ‘jemputan’ daripada-Nya. Saya yakin pada ketetapan Allah. Apabila saya balik saja, ada beberapa tawaran berlakon dan ada dua tiga butik tudung yang mahu mengambil saya menjadi duta produk mereka. Serahkan saja urusan hidup kita kepada-Nya, insya-Allah selamat.

0 25 komen terhebat!!:

Post a Comment

Komenlah sikit..
Kak Nam sayang anda!!